Italia ei ole Rooma

Pian di sco 28.12.2012

Mikä seuraavista on italialainen pikkukaupunki Toscanassa?

1) Maijan hu mppa
2) Liisan ta ngo
3) Pian di sco

Olen matkustellut keskimääräistä enemmän eri puolilla maailmaa, ja olen usein kummastellut ihmisiä, jotka aina lomillaan palaavat samaan paikkaan tai ainakin samaan maahan uudestaan ja uudestaan. Todella usein nuo yhteen maahan hurahtaneet ihmiset kaiken lisäksi palaavat Italiaan. Miksi ihmeessä he haluavat aina vaan nähdä ne samat paikat?

Ajellessani Italian maaseudun halki aloin hieman ymmärtää. Eivät he välttämättä halua samoja paikkoja nähdä. Ei pelkästään Rooma, vaan koko Italia on yksi iso ulkoilmamuseo. Ei yksi ihmiselämä riitä tutustumaan kaikkeen Italiassa. Jokaisella pienimmällä kylälläkin on enemmän historiaa kuin koko Suomella yhteensä.

Ja sitten joku suomalainen keksi viisaudessaan viedä Berlusconin katsomaan Petäjäveden kirkkoa Suomessa. Mitä ihmettelemistä siinä on, että Silvio ei ymmärtänyt, miksi piti autossa istua tuntikausia nähdäkseen yhden vanhan kirkon, missä kaiken lisäksi on vain rumia maalauksia. Vastaavat paikat Italiassa olisi todellakin ajettu jo kauan sitten maan tasalle puskutraktorilla.

Jos Lapista tulee vieras Jyväskylään, ei vierasta ehkä kannata viedä katsomaan Jyväskylän mahtavaa laskettelurinnettä. Sveitsiläistä vierasta ei kannata viedä minnekään rinteeseen Suomessa. Ja suomalaiselle vieraalle ei kannata ylpeänä esitellä italialaisia nettipalveluita.

Yhden italialaisen nettipalvelun kautta onnistuin varaamaan lomahuoneiston Toscanasta, Pian di scon pienestä kylästä. Tässäkin 18 neliökilometrin kokoisessa kylässä on pari miljoona vuotta vanha arkeologinen kohde; toisen kukkulan laella uudempi, Etruskien jonkun tuhannen vuoden takainen asuinpaikka; kylän keskellä kolmattakymmenettä vanhaa myllyrakennusta; reilusti yli tuhat vuotta vanha kirkko; ja paljon erilaisia alle tuhannen vuoden vanhoja modernia rakennuksia.

Tämä majapaikkammekin on alunperin ollut jonkinlainen sotilaiden tähystystorni, josta ajan myötä on tehty maatilarakennus, ja joka nykyään toimii lomahuoneistona.

Tommi
Yksi jo kommentoinut - kommentoi sinäkin.
Kirjoitukset
22.02. Yksi nettikahvila kiitos. Vain 3500 euroa.20.02. Rosvojoukko05.02. Pyha lehma03.02. Noloa arkea02.02. Sadekausi29.01. Rajahauskaa06.01. Tuulilasinpyyhkimien kayttoonotto31.12. Kylmyyden ylistys28.12. Italia ei ole Rooma25.12. Joulu
© Tommi Rajala 2011-2013
Nämä sivut ovat osa Leipä ja piimä -sivustoa.