Yksi nettikahvila kiitos. Vain 3500 euroa.

Mtwara 22.02.2013

Minulla on kaksikymmentäkuusi työpäivää jäljellä. Se on aika vähän. Toisaalta, on jo aikakin. Johan täällä on reilut kaksi vuotta lusittu.

Zakayo, se poika, jonka yliopisto-opintoja olemme täällä osittain maksaneet, on hädissään siitä, että olen lähdössä pois. Kuinka hänen opintojensa sitten käy?

Viime vuonna hän halusi minulta rahaa kopiokoneen ostamista varten, että hän voisi saada tuloja pyörittämällä konetta. En alkanut hänen bisnesenkelikseen silloin, mutta sanoin, että jos hän haluaa tehdä bisnestä, hänellä taytyy olla paremmat suunnitelmat.

Nyt hän tuli kiiltävään pukuun pukeutuneena esittämään minulle viisisivuisen dokumentin, jossa hän esitteli uusimman bisnesideansa: nettikahvilan. Siinä oli monenlaisia laskelmia tehtynä, ja loppusumma oli, että hän tarvitsisi minulta 3500 euroa. Itsellään hänellä ei tietenkään ole penniäkään siihen sijoittaa.

Yritin kysellä häneltä, että miten on yrittäjäriskin kanssa. Kuka menettaa rahat, jos tietokoneet varastetaan tai mielenosoittajat polttavat talon? Zakayo oli sitä mieltä että minä. Kuka sitten saa kaikki tulot bisneksesta? Zakayon mielesta hän.

Valkoisen miehen puissa kasvaa rahaa. Onko se kymmenen euroa, onko se sata euroa, onko se tuhat euroa? Miljoona euroa? Isoja summia kaikki, ei niitä tansanialaiset ymmärrä.

Harva suomalainen ymmärtää eroa sadan miljoonan ja miljardin euron välillä. Liian isoja summia molemmat. Jos jollain on sata miljoonaa euroa, ja toisella miljardi, molemmat ovat järjettömän rikkaita.

Zakayon mielesta minä olen järjettömän rikas, eikä hän ymmärrä eroa sillä, onko minulla varaa maksaa hänelle 350 euroa yliopistomaksuja tai 3500 euroa nettikahvilan perustamismaksuja. Onhan minulla varaa maksaa jopa viisi euroa ateriastakin! Yhdestä ruoasta!

Ei ole hyvä, että olen täällä opettamassa paikallisille kohtuuttomuuksia.

Tommi
Jo 3 kommenttia - kommentoi toki sinäkin!
Kirjoitukset
22.02. Yksi nettikahvila kiitos. Vain 3500 euroa.20.02. Rosvojoukko05.02. Pyha lehma03.02. Noloa arkea02.02. Sadekausi29.01. Rajahauskaa06.01. Tuulilasinpyyhkimien kayttoonotto31.12. Kylmyyden ylistys28.12. Italia ei ole Rooma25.12. Joulu
© Tommi Rajala 2011-2013
Nämä sivut ovat osa Leipä ja piimä -sivustoa.